NSCA-CPT : Hoofdstuk 2 Samenvatting

Cardiorespiratory System & Gas Exchange

De Anatomische & Fysiologische kenmerken van het cardiovasculaire systeem

Anatomisch :
  • Het hart bestaat uit hartspierweefsel, wat verschilt van skeletspierweefsel doordat het hartweefsel maar 1 Nucleus/kern per cel heeft.
  • Het hart bestaat uit 4 kamers nl. rechter & linker atria, en een rechter & linker ventrikel.
Fysiologisch :

Co2 rijk/Zuurstof arm bloed wordt door de venen naar het hart gepompt, waarna het oftewel via de superior of inferior vena cava binnenstroomt in het rechter atrium. 
Daaruit stroomt het bloed verder in het rechter ventrikel waarna het naar de longen wordt gebracht via de pulmonale arterie. 
Eens bij de longen krijgt het O2 arm bloed zuurstof & worden Co2 en andere afvalstoffen verwijderd. 
Het nu zuurstofrijke bloed stroomt naar de linker atrium via de pulmonale veen, waarna het naar de linker ventrikel word gebracht. 
Via de aorta stroomt het verse bloed naar organen en weefsels doorheen de kilometers aders van het lichaam. Hierna begint het proces opnieuw.

Het elektronische aspect van het hart 

Elektro-conductie systeem :

De Sinusknoop van het hart genereert een elektrische impuls dat spreid langs het atrium naar de Atrioventriculaire knoop. Vanaf daar spreid de impuls verder naar het Purkinje-Systeem (vezels dat rond de hartventrikels zitten), dit op zijn beurt de ventrikels stimuleert om een contractie uit te voeren (ventriculaire contractie).

Elektrocardiogram (ECG) : 

De manier om elektrische activiteit van het hart te meten, in praktijk worden er +- 12 elektroden op de borst geplaatst. Deze elektroden meten de elektronische activiteit van het hart.

Resultaten van een elektrocardiogram interpreteren :

P-Golf = Atriale depolarizatie, wanneer de elektronische impuls zich van de Sinusknoop naar Atrioventriculaire knoop verplaatst.

QRS-Complex = Ventriculaire depolarizatie, wanneer de impuls van de atrioventriculaire knoop naar de purkinje-vezels gaat. Door de piek op punt (R) is het te vermoeden dat dit het moment is wanneer de ventriculaire contractie zich plaatsvindt.

T-Golf = Ventriculaire repolarisatie ventrikels, potentiaal van de ventrikels wordt genormaliseerd.

Het circulatieproces van bloed

Het circulatiesysteem bestaat uit slagaders, die bloed weg van het hart brengen naar weefsels en organen toe. Daarnaast heb je venen, die zuurstof arm bloed van organen en weefsels terug naar het hart brengen.

Slagaders of arteriƫle systeem heeft typisch een hoog-druk systeem (je voelt ze pompen), terwijl het veneuze systeem eerder onder lage-druk werkt doordat het bloed in de venen via beweging van het lichaam zich verder beweegt.

Bloed 

Het bloed grootste taak is om zuurstof, voedingsstoffen & afvalstoffen te vervoeren doorheen het lichaam. Bloed bestaat voornamelijk uit plasma, rode bloedcellen (erytocyten), wite bloedcellen (leukocyten) en bloedplaatjes. 

O2 transport : zuurstof wordt deels opgelost in het bloed, maar wordt voornamelijk voortgedragen door het in rode bloedcellen ijzerhoudende eiwit hemoglobine. Een molecule hemoglobine heeft de capaciteit om 1-4 molecules zuurstof mee te dragen. 

Sporten verhoogt de lichaamstemperatuur, hierdoor verhoogt de druk in de weefsels. Hierdoor kan zuurstof gebruikt worden door spieren ipv. vast te blijven zitten aan hemoglobine molecules.

Ademhalingssysteem + Gaswisseling

Wanneer lucht langs de neus passeert, heeft de neus voor 3 functies. Nl. Verwarmen, bevochtigen en filteren van zuurstof. De ingenomen lucht wordt daarna gedistribueerd doorheen de trachae, bronchii & alveoli, waar de gaswisseling plaatsvind van Co2 en O2 doormiddel van diffusie. 

Inademing : Wanneer men inademt, vindt er een contractie plaats van het diafragma, hierop volgt een expansie van de thorax. Door deze expansie is er een lagere druk in de longen dan in de buitenwereld, waardoor zuurstof de longen in vloeit.

Uitademing : Diafragma ontspant, dus thorax verkleint. Druk stijgt in de longen, waardoor lucht uit het lichaam vloeit.

! Gassen vloeien steeds van een hoog naar een lager drukgebied !










Reacties